torsdag 22 maj 2014

PK:s bolognesesås

Eftersom jag hade bolognesesås på en av pizzorna som nämndes i förra inlägget så tänkte jag dela med mig av hur jag gör min variant. Alla har ju sin egen version av denna älskade klassiker så här riskerar man inte att trampa någon på tårna genom att bryta mot heliga regler.
Till exempel såg jag en dokumentär om bolognesen där det hävdades att man inte fick ha i vitlök, men kort därefter såg jag mästerkocken Heston Blumenthals jakt på den perfekta varianten och bland de kockar han mötte i Bologna var vitlök ofta en av ingredienserna. Sådär håller det alltså på...
Själv gör jag oftast en rätt enkel variant som funkar efter 12 timmar på jobbet. Det är liksom inte då man drar igång långkoket med stort L.
Ingredienser för 4 portioner:
500 g bland- eller nötfärs
1 gul lök
1 stor morot
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater av bra kvalitet. Italienska Mutti är min favorit.
1 msk tomatpuré
2 msk koncentrerad oxfond
1 dl rött vin
3 skivor finhackat bacon
Salt
Peppar
Örter efter smak, gärna färska om det finns hemma. Jag gillar själv färsk timjan.
Olivolja

1. Hacka lök, bacon, vitlök och morot fint och lägg därefter vitlöken för sig.
Finhackad vitlök får för övrigt en mjukare och mer aromatisk smak än när den pressas i, men detta är såklart upp till var och en hur mycket man pallar göra sig till.
2. Hetta upp oljan i en bra gryta och fräs löken, baconet och moroten på medelvärme.
3. Dra upp värmen lite när löken är genomskinlig och moroten mjuknat något och släng i köttfärsen. Fräs den och fördela ner den till önskad "smulighet".
4. När färsen fått färg, salta och peppra och kasta i den finhackade vitlöken och fräs detta en liten stund. Använder du torkade örter kan de gå med nu också. Färska örter får vänta!
5. Rör mer tomatpurén och låt den brynas på lite. Purén ger fyllighet till såsen, men bör fräsas för att få bort sin bitterhet.
6. När allt fått fräsa lite tillsammans (bränn inte vitlöken, den blir besk då) häll på vinet och sänk värmen. Låt vinet puttra i färsen en minut så att alkoholen går ur och smaken blir mjukare. Rör därefter i fond och tomatkrosset och lägg på locket och låt puttra på låg värme i en 15-20 minuter.
7. Har du färska örter så kasta i dem på slutet lite lagom grovhackade.

Servera såsen med nykokt pasta efter smak (jag är en spaghettikille men allt funkar till en bra sås) och rent smakmässigt rekommenderar jag nog att man vänder ner pastan i såsen innan servering, men detta är också en smaksak. Jag gjorde det som synes inte själv senast (se bild) men det var på sonens önskemål.
Glöm inte den färskrivna parmesanosten.
Smaklig måltid!
 

1 kommentar: